EPİLEPSİ FARKINDALIK GÜNÜ (26 MART)

EPİLEPSİ FARKINDALIK GÜNÜ (26 MART)

Her yıl 26 Mart, dünyada "Mor Gün", yani "Epilepsi Farkındalık Günü" olarak kabul ediliyor. Purple Day/ Mor Gün fikri, 2008'de Kanada'da epilepsi hastası 10 yaşında bir kız çocuğu olan Cassidy Megan öncülüğünde ortaya çıktı.

Epilepsi hastalığı kendini çeşitli türde nöbetlerle belli eden ve toplumdaki yaygınlığı genellikle gerçek oranlardan daha az tahmin edilen bir hastalıklıktır. Dünyada 100 milyon civarında epilepsi hastası olduğu tahmin edilmektedir. Her yıl yaklaşık 2,4 milyon yeni epilepsi hastası eklenmektedir. Ülkemizde de bu sayı 800 bin civarındadır. Epilepsi hastaları ne yazık ki toplumda saklanmakta, bu durum da etkin tedaviye ulaşamamaktadır. Toplumun yanlış önyargıları nedeniyle de bu hastaların yaşam kaliteleri daha da düşmektedir. 

Sara hastalığı olarak da bilinen Epilepsi hastalığı ani gelişen bilinç kaybı, bayılma gelişir. Bayılma sonrası kol ve bacaklarda kasılma, dilini ısırma, idrar kaçırma şeklinde olabileceği gibi dalma veya kollarda veya vücutta sıçrama atma şikayetleri olabilir.

Tanısında EEG, Kan Tahlili, Beyin MR gibi tetkiklerden faydalanılmaktadır. Antiepileptik tedavi ise epilepsi tanısı alan hastalara önerilmektedir.

Tedavisi sonrası ilaçlar düzenli bir şekilde alınmalıdır, aç ve uykusuz kalınmamalıdır, kola, çay gibi uyarıcı içeçekler içilmemesine dikkat edilmelidir.

26.03.2021 121

26-03-2021

Kaynak: Sağlık Bakanlığı